Premier Senior Living Tied to Beloved Park Landscape
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationTachikawa, Japan
ClientHealth Care Japan Company
Size36,571 Sq. Mi.

Sun City Showa Kinen Koen takes its name from the beloved Koen National Park that borders the development to the east and south. Built to commemorate the 50th anniversary of Emperor Showa’s reign, the park offers an ideal setting for Half Century More’s flagship continuum-of-care retirement community, with 518 independent living units and 82 nursing units in the western Tokyo suburb of Tachikawa. SWA’s design pulls the character of the forest into a large strolling garden planted with evergreen and deciduous trees. A broad, ginkgo-lined entry provides a regal arrival experience, while a central garden court features a water cascade, a reflecting pool, and enclosed bridge connecting the major wings of the first-floor public areas. A small, formal healing garden provides seating areas shaded by vine-covered pergolas. Sunken gardens surround public baths and a community pool, with an intricately-carved slope planted with overlapping ribbons of flowering shrubs and groundcover.

Related Projects

Palo Alto Medical Center

The Palo Alto Medical Center is an expansion of an active medical building on a site surrounded by office uses. SWA’s goal was to compose new pockets of open space between buildings and provide a contiguous landscape for patients, visitors and physicians. The landscape layout includes a plaza, healing garden and a corridor garden. A new central walkway provide...

Chongqing Dongyuan 1891

This unique linear site is sandwiched between the Yangtze River and Nan Mountain. The design concept of the model area that unites a one-kilometer retail/commercial corridor with four high-rise residences is to create the experience of Shangri-La in an urban center. The spatial layout is characterized by a series of courtyards offering different experiences in...

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

Fuzhou Vanke City

The Yongtai project, located inside the Red Cliff Scenic Area, borders the Dazhang River and consists of a 45-hectare watershed area surrounded by 12 small hills. It features a boutique hotel, a shopping street, clubhouses, residential high-rises, townhouses, and detached homes. The overall project plan calls for housing clusters that follow the natural site t...