Staging a World-class Creative Campus and Performance Space 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationShanghai, China
ClientStudios Architecture
Size17 acres

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station and a park at a prominent edge of Shanghai. The project’s scheme integrates historic buildings, and provides an appropriate separation of public and performance spaces from private living and educational spaces as well as a functional and ceremonial arrival and drop-off area. At the large central plaza, a dramatic interactive fountain welcomes visitors and creates a sense of drama for public performances. The feature may be shut off to create outdoor space for larger public gatherings. The plaza provides access to the Center’s four new buildings, each with its own distinctive outdoor courtyard. Courtyards are carved into the landscape, with the new spaces offering a variety of experiences for learning and performance. In this new amenity for the public, curving bands of paving, along with rows of trees, hedges and promenades sweep through the landscape, where seating and water features welcome visitors from the surrounding city.

Related Projects

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...

Northwest Vista College

Northwest Vista College is situated in the oak covered hills west of San Antonio, with beautiful views toward the city and surrounding valley. Previously the design team completed an extensive master plan that accommodated for the expansion of the college facilities to three times its current size. The design seeks to sensitively integrate the nearly 400,000 s...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. SWA scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Universidad de Monterrey Campus Master Plan

The project focuses on improving the sustainability of the 247-acre campus, designing a shift from a vehicular orientation to one that encourages pedestrian, bicycle, and transit use. Site design strategies employ indigenous plant materials and natural water retention and filtration for low-maintenance landscaping. Phase 1 includes site design for one of Latin...