Vibrant New Neighborhood Energizes a Suburban Campus 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationRochester, New York, United States
ClientARC/Architectural Resources Cambridge, Inc.
Size30 acres

Global Village, a pedestrian-only infill neighborhood adjacent to Rochester Institute of Technology’s academic core, and its mixed-use centerpiece, Global Plaza, create a social heart for 17,200 students and 3,600 faculty and staff. The landscape architects and architects collaborated on an urban design that establishes multiple “crossroads” to foster walking between classes and previously isolated campus buildings and parking. Also integrated are earlier “floating” buildings, including a one-story campus café/cafeteria, a cluster of Greek houses, and the new glass Innovation Center. Multiple portals and entrances, two grand stairs—popular for people watching—and an outdoor space network on two levels enmesh the neighborhood into the campus’ hilliest area and make walking there enjoyable. In all, Global Village provides housing for over 400 students in the initial phase and is planned for 800-1200 additional students, tripling the number that can live amidst a sophisticated, active zone. Global Plaza provides a mosaic of dining, studying, and socializing spaces, including a permeable café region and restaurant terrace with seating for over 300, a central outdoor lounge with resort-style deep seating, fire pit and trellis-framed performance area, and a south-facing, conical lawn “beach.” An internally-lit, faceted, patterned glass fountain located at the intersection of the plaza’s pedestrian flows serves as a meeting place year round.

The plaza remains in use during Rochester’s cool weather thanks to user-operated timed gas heaters in the café seating zone, umbrellas for hot or drizzling days, and a fire pit in the central lounge. In the coldest months, the lounge may be cleared, lined, and flooded to transform into a small skating rink. During warmer months, the University programs the plaza with almost daily events including performances, festivals, and other student gatherings. Large canopy tree species, generally absent on campus, will over time reinforce Global Plaza as a landmark for RIT. The project’s compact layout, pedestrian orientation, bicycle facilities, planted roof, distributed rain gardens and provision for summer shade contributed to the project’s LEED Gold rating. Sustainable materials include ungrouted pavers, mostly manufactured within 500 miles, and plantation-grown 2x lumber for the trellises and bike parking canopies. Global Plaza instantly became the campus social hub and Global Village its most popular housing when completed in Fall 2010. “It’s been a great gathering place, the kind of common square you see in great cities” noted Mary-Beth Cooper, RIT’s Senior Vice President for Student Affairs. Dr James Watters, RIT’s Senior Vice President for Finance & Administration, says, “The plaza is a huge success. We had kids sitting out deep into the fall, which, given our weather, is exceptional.”

Related Projects

CREATE Campus, National University of Singapore

CREATE, the Campus for Research Excellence and Technological Enterprise, is an international research campus and innovation hub at the National University of Singapore. Home to a vibrant scientific community, CREATE hosts the National Research Foundation, interdisciplinary research centers from top universities, and corporate laboratories such as the Singapore...

CSULB Liberal Arts Courtyards

The programming and design of the Liberal Art Courtyards were the result of the successful landscape master plan for 322 acres, completed by SWA in 2012 and enhancing the existing campus aesthetic and experience while improving functional relationships for its students, faculty, and community. Considerations included a wealth of open spaces largely devoted to ...

Universidad de Monterrey Campus Master Plan

The project focuses on improving the sustainability of the 247-acre campus, designing a shift from a vehicular orientation to one that encourages pedestrian, bicycle, and transit use. Site design strategies employ indigenous plant materials and natural water retention and filtration for low-maintenance landscaping. Phase 1 includes site design for one of Latin...

CSCEC Steel Headquarters Office and Museum

CSCEC Steel is a division of the world’s largest construction company, China State Construction Engineering Corporation Limited. CSCEC Steel is recognized as a leading global steel structure manufacturer; their projects include the CCTV Headquarters in Beijing, the Shanghai IFC, the new Abu Dhabi International Airport, and the 26th Universiade Main Stadium. To...

Hunter's Point Shipyard and Candlestick Point

Perched on the edge of San Francisco Bay, the Hunters Point Shipyard was an important naval manufacturing center for the WWI and WWII war efforts. The abandoned shipyard and Candlestick Point were combined into a new, mixed-use residential, retail and light industry development—the largest in San Francisco since WWII. Thomas Balsley Associates collaborated wit...

Stanford University Terman Park

The removal of an existing building adjacent to the center of Stanford’s campus provided a unique opportunity to fashion an interim park space. The project emphasizes reuse and seeks to utilize salvaged materials as well as the existing grading and fountain as key features of the park. As a multifunctional performance and recreational space, the project ...

UC Davis West Village

UC Davis West Village is a new 225-acre development in Davis, California, that responds to a substantial growth in the number of students, faculty and staff living on the University’s campus. The city of Davis is a unique and cherished community, and great care was taken throughout the design and planning process to pay homage to its history and culture. The n...

Scripps College Residence

The landscape design for the new residence hall builds on the Scripps College campus tradition of landscaped courtyards formed by buildings and circulation corridors. In doing so, the design helps to establish a new east-west axis connecting the main campus to future recreation facilities to the east. The project also improves interrelationships and connection...