A Landscape Primed for Connection, Collaboration, and Enterprise 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSingapore, Singapore
ClientPerkins + Will
Size1.95 hectares

CREATE, the Campus for Research Excellence and Technological Enterprise, is an international research campus and innovation hub at the National University of Singapore. Home to a vibrant scientific community, CREATE hosts the National Research Foundation, interdisciplinary research centers from top universities, and corporate laboratories such as the Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (SMART) and technology incubators and start-ups. Housing some 1,200 researchers on a 67,000-square-meter plot, the CREATE campus provides great opportunities for researchers from diverse backgrounds to interact readily in order to bring about greater development. CREATE marks Singapore’s acceleration towards an inventive, innovative, and entrepreneurial economy; supporting these endeavors is a landscape design made for optimal connections.

SWA provided master planning and landscape architecture for this unique setting. The campus embraces a central plaza with stone paving and water features covered by a glass canopy. The site’s master plan calls for the campus buildings to appear situated in the clearing of a rainforest garden. To that end, significant edge plantings are reinforced by new “rainforest” tree plantings, which were brought into the heart of the town center. The glass-covered pedestrian street is lined with retail spaces, restaurants, student services, and public gathering places. The most unique landscape feature, the west tower building, is clad in vine-covered cables on three sides. Eight “sky gardens” are meant to take advantage of the views as well as the air movement at higher elevations and will serve uses from Tai Chi classes to peaceful, individual retreats to outdoor conferencing. Vines (Thunbergia grandiflora and Tristellateia australasiae) extend up the tower on steel cables that compose the architectural façade. Grand vertical spaces and roof gardens throughout the tower provide community spaces lushly planted with bamboo, vines and groundcover. These gardens also provide shade within the architecture of the building, allowing for cooling and energy conservation. Strategically placed exterior water gardens, both public and private, will provide refreshment for students and employees.

Related Projects

Foothill Community College

SWA’s design for Foothill College is an exemplary model of site, building, and landscape harmony. The 100-acre campus bridges two hilltops, with parking and roadways relegated to the surrounding valleys. Buildings and landscape together form a series of courts and terraces connected by a continuous campus greenway. Overhanging wood eaves of the low profile bui...

Shanghai International Dance Center

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station...

RIT Global Village and Global Plaza

Global Village, a pedestrian-only infill neighborhood adjacent to Rochester Institute of Technology’s academic core, and its mixed-use centerpiece, Global Plaza, create a social heart for 17,200 students and 3,600 faculty and staff. The landscape architects and architects collaborated on an urban design that establishes multiple “crossroads” ...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. SWA scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Northwest Vista College

Northwest Vista College is situated in the oak covered hills west of San Antonio, with beautiful views toward the city and surrounding valley. Previously the design team completed an extensive master plan that accommodated for the expansion of the college facilities to three times its current size. The design seeks to sensitively integrate the nearly 400,000 s...

The Iris and B. Gerald Cantor Center for the Visual Arts

The original Stanford campus museum was damaged in an earthquake in 1989. With help from major namesake donors to the museum, significant site improvements, expansion and seismic renovation improvements were accomplished. SWA provided master plan updates and full landscape architectural services including pedestrian pathways; two major terraces for displaying ...

CSU Long Beach Peterson Hall

CSU Long Beach is in the process of a series of major renovations as its mid-century buildings fall short in terms of capacity and technology. The Peterson Hall project extends the classroom experience to the outdoors, while also adding much-needed sustainability updates to the landscape. Terraced seating of composite wood invites students to lounge while awai...

Stanford West Apartments

SWA has placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the...